Blog > Opinie >

Dileme juvenile

18 noiembrie 2006 - 1:52

Aveam vreo patru ani, poate chiar sase, ma plimbam parc cu o vecina de-a mea, ea avea rolul de a ma scote tot timpul la aer, de parca nu as fi avut aer si in casa, si imi puneam eu diverse intrebari. Ma mira cam tot ce era in jur si cautam raspunsuri pentru toate, ca pentru omenire. Nu cred ca fara mine lumea ar fi fost scoasa la capat de cineva. Aflasem despre portar, cel care avea o maneca mai scurta si prinsa cu ac de siguranta, acel portar cu uniforma albastra, bine lustruita la coate si in genunchi, cu care tot timpul iesea in evidenta in ochii mei, ca e vaduv si e ciunt.

M-am interesat eu bine de tot ce inseamna ambii termeni si nu intelegeam de ce trebuia sa fie asa. Trebuia sa existe o legatura. Oare mana si-o pierduse odata cu nevasta? Ia murit si mana o data cu nevasta? Sau poate in numele iubirii lui pentru ea isi pusese jumatatea de mana langa ea in sicriu? Vazusem eu ca in cosciuge se pun tot felul de obiecte importante pentru cel mort, poate asa o fi fost si mana stanga a domnului cu uniforma albastra, pe nume Doru. Theodor cred ca ii spuneau doamnele doar in bascalie, nu avea cum sa il cheme asa de complicat. Nu ar fi corect sa te cheme asa de urat – Theodor.

Cand mergeam prin Baile Herculane si ma chinuiau bunicii sa stau langa apele alea urat mirositoare, sunt sigur ca trageau o multime de parturi in apa, de aia mirosea asa rau, vedeam de fiecare data o statuie care impresiona pe toata lumea. E vorba de statuia lui Hercule. Si pe mine ma impresiona, era mult mai mare si mai rece decat toti oamenii pe care ii vazusem eu pana atunci. Mi-a zis mama odata ca e facut din fier si de aia e asa de rece, dar auzisem de la doctorita ca si eu am fier in corp, nu intelegeam atunci de ce eu eram asa de mic si cald fata de el. Nu era corect, deloc.

Dar tot mergand pe acolo, prin Baile Herculane, intre timp ma invatase un baiat mai mare ca daca respir pe gura nu mai simt asa de urat mirosul, mintea, il simteam, pe deasupra il aveam si in gura, vazusem eu ca doamnele se uita sub fusta lui Hercule. Curios, m-am uitat si eu, pana m-a oprit un nenea politist tot in uniforma albastra, dar cu toate mainile la locul lor) spunandu-mi ca nu e frumos. Nu am invatat niciodata cum faceau doamnele alea sa se uite frumos sub fusta lui, fata de mine, care ma uitam asa de urat incat nu ma lasa politistul. Auzisem ca se uitau la puta lui, nu mi se parea mare lucru, si eu aveam. Dar poate era facuta tot din fier, poate era mare si rece, iar ele se intrebau ca si mine unde a gasit el atata fier sa manance, cand spanacul continea fier de nici nu se vedea, oricat te chinuiai sa il tai in farfurie. Trebuie sa fi mancat fier pe paine, in mod sigur!

Uf, am mai avut multe dileme, unele asa de complicate, ca nci nu mai stiam de unde incepeau si unde se terminau. :)

»   «

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog