Gramatica iţi dau!

28 decembrie 2006 - 3:30

Din ciclu greÅŸeli grave, corectez, la rândul meu, un tânăr jurnalist (student trecut de câteva luni de stadiul de bobocie, adică, din luna octombrie în anul doi), care avea “mai multe aÅŸteptări” de la mine ÅŸi s-a gândit să mă corecteze (lucru care nu m-a deranjat), subliniînd faptul că avea alte aÅŸteptări de la propria-mi persoană. Ok, domnul corector. Află de la mine, drept replică, cum că predicatul, fie verbal, fie nominal, nu se desparte prin virgulă de subiect orice ar fi; nici bătut nu se desparte de subiectul lui printr-o vulgară virgulă (pune mâna pe o gramatică Å£apănă dacă nu mă crezi pe cuvânt). GreÅŸeală comisă chiar în pagina de prezentare.

Este, surprinzator sau nu, o singura persoana responsabila de acest blog. Un student la Jurnalism, anul 2, cu un ochi poate mai critic decat al altora. Greselile semnalate pana acum imi par minore si puteau fi rectificate daca autorii verificau pe dexonline sau erau mai atenti la asa-numitele “typos”.

Să-mi spună ÅŸi mie cineva în ce româna lui peÅŸte este scrisă groaznica scârboasa structură propoziÅ£ională subliniată din citat?!? Eu nu mă prind. Corect putea fi:

Surprinzător sau nu, o singură persoană este responsabilă de acest blog, (da, vrigulă ÅŸi nu punct) un student la jurnalism [...].

Mă încântă ideea proiectului, sublinierea greÅŸelilor este grozavă (mai ales în cazul celor care nu recitesc textul înainte de publicare) dar nu ÅŸi comentariile la adresa autorilor. Răsplătesc cu aceaÅŸi monedă. Gramatică să fie!

»   «

9 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • Arhi

  ala bate campii cu gratie. greseli gramaticale din punctul lui de vedere sunt cand scrii tstatura, ca scrii in graba. Cand scrii copi in loc de copii, e acceptabil…

  · link
 • de ce?

  Nu e vorba ca ce face e rau sau gresit, repet: chiar imi place ideea (si vorbesc cat se poate de serios), pe mine m-a deranjat aptul ca tipul a facut un comentariu la adresa mea, fara sa aibe dreptul, nu ca mi-a subliniat o gresala. Drept urmare am asteptat momentul optim pentru a faulta si eu, moment care a venit mai repede decat m-as fi asteptat.

  La momentul asta consider ca sunt chit. Nu mai am de ce sa-i port ranchiuna :))

  · link
 • de ce?

  eu zic sa-i trimiti un mail cu sugestii, cred ca te va lua in seama si te va asculta. :D
  Apropo, mie mi s-ar parea ok sa apara si explicatie pentru care o chestie e gresita, cand e descoperita o adevarata greseala gramaticala, bine-inteles.
  Ca asa, poate oricine sa verifice pe dexonline.ro forma corecta a unui cuvant, fara sa stie gramatica :D

  · link
 • Arhi

  Ideea e buna, modul de aplicare e slab

  · link
 • netics

  “de ce” hai pe blogul meu :)

  · link
 • de ce?

  netics, gresesti rau si grav in ceea ce zici. :D

  · link
 • We3d

  ce invitatie mijto ti-a facut :)) cum ar fi sa lasi comm la fiecare blog “hai pe blogul meu” si link :))

  · link
 • Tike

  :-? oare de ce nu a fost acceptat commentul meu?

  · link
 • de ce?

  pentru ca sustineai tampenii si nu aveam chef sa dau dezgrop copite de cai morti ;)

  · link