Jurnalul ne-2.0

25 mai 2007 - 3:53

Suntem in era Web 2.0, era 2.0 cum o numesc unii pe scurt, lumea se schimba, modurile de comunicare se schimba si toate datorita online-ului – lumea petrece foarte mult timp online. Acum cateva saptamani, odata cu relansarea, multa lume lauda Jurnalul National, pentru noul site, ca e mult mai bun, ca e mult mai practic, ca e nou in definitiv. Mie unul nu mi-a placut de cand l-am vazut lansat, dar nu am vrut sa fiu singura oaie neagra care sa scrie impotriva, pentru ca sareau fanii si ma desfiintau (vezi cazul andressa, care e luata in colimator de vreo ceva zile pentru ca a indraznit sa nu tina cu Basescu).

Site-ul www.jurnalul.ro imi parea si imi pare in continuare sec, lipsit de ce inseamna 2.0, cu design slab, gen portal din 99 – cu div-uri e adevarat, dar cu mult cod invalid. Layout-ul cred ca e cea mai slaba veriga. Cautarea e ascunsa in coltul din stanga sus (nici nu functioneaza prea util – cauta doar in numarul curent), contentul are o structura (prea) variata, sidebarul de categorii e greu de inteles si ciudat structurat, fonturile nu au o unitate – Georgia pe mijloc si Trebuchet MS in ambele sidebaruri – unde mai pui ca apare si cate un Georgia aruncat in subtitluri de sidebar, haotic parca, toate elementele sunt patratoase, si footer-ul parte iarasi “aruncat”.

Daca reusesti sa treci de aspect vezi totusi o varianta online de cotidian cu RSS principal si RSS pentru fiecare categorie, optiune de comentarii, forum propriu, cateva efecte interesante pentru afisarea headline-urilor (apar ele sub un banner publicitar, care le acopera in proportie de 30%, dar e mai putin important) si continut multimedia. Partea multimedia practic e proasta, au putine materiale, preluate de pe Antena1, fac nota discordanta cu restul site-ului si par in plus – plusul e ca exista.

Daca e ceva de laudat in mod special, atunci e vorba de partea foto, arata superb, un flash elegant, cu text integrat, dar are alt font decat restul continutului – Trebuchet MS. Chiar nu se putea un pic de unitate?

Per total site-ul pare facut pe bucati, vechi, dar imbunatatit cu idei vazute la altii: hai sa mai punem si asta, si asta, si asta… E web 2.0 fortat, nu pare sa fie nimic natural.

De ce m-am trezit abia acum sa scriu despre ei? Au un sondaj un pic tembel acolo care m-a scos din sarite: Cum ai ajuns pe site-ul nostru ? * direct * prin motor de cautare * urmand un link dintr-un alt site * recomandarea unui prieten. Baieti, chestiile astea nu le vedeti in google analytics sau trafic.ro? Nu e evident de unde vin oamenii din statistici? De ce trebuia un sondaj pentru asta? Care naiba e relevanta lui? Care e utilitatea? Pe cine intereseaza rezultatul? Pe vizitatori in nici un caz…

»   «

6 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • lovingvama

  True :)

  Raspunde · link
 • vlad

  Fonturile arata ok, dar pe prima pagina e un spatiu gol inexplicabil si pagina este inexplicabil de mare, ma plictisesc pana ajung jos si sunt prea multe reclame

  Raspunde · link
 • WhiteWolf

  Site-ul de care vorbesti e un alt “las’ ca merge” romanesc.
  Trebuia sa fie gata in martie, nu s-a respectat termenul, s-a predat “lucrarea” nefinalizata (cei care au facut si engine-ul si intregul layout si-au finnd, ca de obicei, cea mai “firma) dupa care, niste sefi care stiu rosti doar “vreau” si “maine” l-au vrut on line.
  A fost azvarlit , on-line, asa cum se vede ( initial nici macar acel chestionar nu era functional) si cei care platesc, cu biciul in mana, mana de la spate departamentul de I.T. -care nu e neaparat si de webdesign sau maestrii in CSS, php ori mySQL- sa il corecteze din mers si sa il aduca la forma care o viseaza ei ca shefi. Natural, ce viseaza ei e foarte putin legat de validatoare and so on.
  In plus, acel din mers inseamna “printre picaturi”, atunci cand exista ferestre in activitatea curenta de genul (“vino sa vezi de ce nu imi merge compul : simplu pentru ca ai tras de tastatura pana ai scos-o din unitate) si care activitate iti cam poti da seama ce implica intr-o redactie de ziar.
  Nu caut sa iau apararea nimanui.
  Tot ceea ce ai punctat e absolut corect -eu, inlocul tau , nu stiu daca eram atat de bland- insa, intamplator, chiar stiu care e …faza.
  Ca o pata de culoare, imagineaza-ti ca aceeasi factori decizionali au vrut forumul (pe script IPB) on line cand el inca rula cu fisierele text in limba italiana : de abia la vreo 12 ore de la lansare, a inceput sa sune romaneste. Nici acum, integral ok si pe acolo
  Concluzia e simpla.
  Daca cei platiti pentru lucrare erau in stare de treaba buna, daca erau responsabili, toata varza asta de acum nu exista. Si-ar fi adaugat frumusel inca un plus laudabil la portofoliu; asa, dupa cum poate observa oricine,in footer, totul e made by nobody.
  Daca cei care stiu cum se face un ziar nu ar pretinde ca stiu cum se face si un site, deasemenea, varza nu ajungea subiect de bloguri si s-ar fi lansat atunci cand era intr-o forma finala.
  Pentru alte picanterii iti stau la dispozitie via e-mail.

  p.s; departamentul I.T. cam ce resurse umane (in numar absolut de oameni) crezi ca are ? :)

  Raspunde · link
 • Alex

  Georgia chiar NU merge, cel putin acolo.

  Slab site. Cine l-a facut ? In-house ?

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. :: WhiteWolf :: » Blog Archive » Vrei sa injuri ? Intra pe J.N. ! E la liber.
  26 iulie 2007
 2. :: WhiteWolf | Las Ca Merge :: » Vrei sa injuri ? Intra pe J.N. ! E la liber.
  3 noiembrie 2007

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog