Vreau categorii

2 septembrie 2007 - 18:44

Motto: Categoriile sunt bune!

Tagurile sunt bune. Sortarile sunt bune. Rezultatele relevante in cautari sunt bune. Ordonarea logica de orice fel e buna. Toata lumea dupa ce trece de o varsta isi da seama ca dezordinea nu-si mai are sensul si ajunge sa fie ingrozitor de scumpa – in dezordine pierzi timp, cu toate astea mai toate blogurile romanesti sunt intr-o dezordine de nedescris si au niste categori de-a dreptul idioate.

Exemple: d-ale mele/de ale mele, de pe net, romania mea sau romania (astea fiind cateva dintre cele mai uzitate), plus cele care nu stii ce dracu’ sunt: stiri la rotisor, baga-mi-as, vai vai vai, doamne ajuta si altele de genul. De asemenea, sa nu uitam si adunatura de cate 10-12 taguri/categorii pe post si, desigur, posturile fara niciun tag, fara nicio categorie. Bleah, mor cand le vad.

Ce as putea intelege eu daca vad un post in categoria “d-ale mele”? Ca omul s-ar putea sa vorbeasca despre el in postul ala sau ca nu e treaba mea, fiind de-a lui. Gresit, de fapt (in pare parte) vorbeste despre ce-l intereseaza. Tot blogul e despre asta! Sunt prea putini cei care scriu doar pentru bani si despre chestii care nu-i intereseaza.

Eu de unde sa pricep despre ce e vorba in post cand are o categorie total anapoda, fara sens si legatura cu continutul? Cum sa navighez prin categorii cand nu stiu la ce naiba se refera? De ce nu se poate pune categorie “google”, “cautari”, “rezultate cautari”, etc daca postul e despre cautari prin care s-a ajuns la blog? De ce nu se poate pune categoria sau tagul “telefon”/”telefoane” daca in post se vorbeste despre telefonul nou?

Bloggerul roman a inteles democratia prost: E blogul meu si fac ce vreau acolo. Fals. E blogul tau, dar altii il citesc, fa ce vor ei, ajuta oamenii sa priceapa ce scrii. Poate nu au timp sa citeasca tot ce scrii, poate ii intereseaza doar o parte, o categorie, toata lumea citeste mai multe bloguri. Nu e timp fizic sa citesti si ce nu te intereseaza, la fel cum nu exista timp destul pentru a citi absolut toate ziarele din scarta in scoarta, asta daca nu e jobul tau sau nu esti pensionar.

Cum sa-ti gasesti informatia interesanta daca toti au categorii stupide, fara legatura cu subiectul tratat? Ziarele de ce reusesc sa aibe cateva categorii mari: social, politic, economic, etc?

In plus, altii (de pe wordpress) folosesc categoriile pe post de taguri. Nu e tot aia (ba)! Tagurile sunt un fel de etichete, categoriile sunt categorii. Nu ai de ce naiba sa ai 60 de categorii, ca radu ionescu sau altii.

Ma bazez pe faptul ca 60% dintre cititorii mei au spus ca au blog ca sa lansez un mesaj simplu:

Pune categorii si taguri utile cititorilor, bloggere!

Epilog: De ceva vreme ma chinui sa-mi fac ordine in feedreader, sa impart blogurile pe categorii, pe subiecte de discutie, pe intereseul pe care il prezinta pentru mine, imi vine sa renunt si sa sterg toate blogurile de acolo, asa de tare ma enerveaza.

PS: Eu am intrat de ceva vreme intr-un proces de modificare a categoriilor, de ordonare logica si de bun simt, o sa adopt si taguri, nu e nici blogul meu asa cum ar trebui sa fie…

»   «

5 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • Andrei M

  Sunt vinovat in privinta categoriilor, sunt un lenes cum n-ati vazut. Am avut grija de blogu’ lu’ Dan o saptamana si cand s-a-ntors m-a luat la zor ca nu pusesem posturile cum trebuie :))

  Raspunde · link
 • Tomata cu scufita

  Mai trebuie sa lucrez si eu un pic la categoriile mele. Ma tot gandesc la niste nume care sa le defineasca mai bine… Adica de fiecare data cand vreun post nu se incadreaza la una dintre categoriile existente, mai inaugurez una. :P Si incerc sa le intitulez cat mai distractiv dar sa pastreze tousi ideea despre care vorbesc in articole.

  Raspunde · link
 • vlad

  eu incerc sa ma organizez :D
  dar blogger n-are decat taguri, nu are categorii, cam aiurea :|

  Raspunde · link
 • Dida

  ştii vorba aia, cel fără păcate să arunce primul piatra. La sfârşit ai aruncat-o şi în tine :P
  Chiar o să mă mai uit la categoriile mele… dar în câteva zile, după ce mă mut în ”casă” nouă, doar a mea :x
  Mulţumim pt. sfaturi :)>-

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. Vreau sa schimb | PoateMiSePare
  24 noiembrie 2007

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog