Schimbari pe de ce? blog – usability

26 decembrie 2007 - 6:40

Daca tot dadeam zilele trecute cateva sfaturi de blogging, am zis sa urmez si eu unul dintrele ele: clarificarea titlului/headerului. Desi titlul blog-ului era “de ce? blog” (ala afisat in bara de browser), au existat nenumarate variante pana acum prin care s-a facut referire la blogul asta: dece, de ce?, Dece? dece?blog, DeCeBlog, deceblog sau pur si simplu deceblog.net (ca si url-ul). Eh, acum in header scrie clar: “de ce? blog“, asa sa vad ca apar peste tot!

Ca tot eram pus pe modificari, am mai rescris si un pic de cod din tema vizuala cu usability in minte:

Diferentiere mai buna pentru elementele de lista din sidebar – un pic de margin-bottom (utila pentru “Articole recente” si “Comentarii recente”).

Cursivitate/verticalitate pentru pagina de post – rearanjat (pentru a cata oara?) elementele din sidebar in pagina de post (nu si cea de intrare). Bannerele sponsorilor (le multumesc frumos pe aceasta cale, lipsea multa bere din frigider fara..) sunt afisate acum pe verticala – puteti sa verificati ce are nou fiecare prin site, nu cred ca se supara :) .

Desi unii ar putea comenta ca seamana cu ce a facut znuff la zoso, nu m-am inspirat de acolo. Ideea mea e mai veche, dar nu gaseam content care sa-mi convina (ca layout si importanta) in coloana ingusta intre text si reclame (nici pozitie pentru adsense-ul de 336px, ce-i drept).

Nu se mai creaza confuzie intre “Posturile similare” si “Anunturi Google”, acum sunt cu titluri nesubliniate, au o alta dimensiune si alt numar de cuvinte din excerpt afisate. Sper sa fie clickuri si pe unele si pe altele.

Posturile recente sunt afisate mai nou prin generarea unui alt loop, cu ajutorul functiei get_posts, in dauna wp_get_archives, folosita pana acum. Avantajul e reducerea numarului de queries/afisare si customizarea mai larga a afisarii permisa de functie. Acum e afisata si data publicarii pentru ele.

Titluri de posturi subliniate vizual (+ tagurile aferente) in prima pagina prin adaugarea unui background gri deschis, plus ceva spatii.

Ultima si cea mai importanta – folosirea de culori diferite pentru linkuri vizitate. Visited state, practic. Pana acum era aceasi culoare peste tot, acum linkurile din sidebar si titlurile posturilor vizitate in ultimele 7 zile (sau cat le tine minte browserul) sunt afisate cu un fel de gri, doar cele nevizitate ramanand accentuate cu negru (ma rog, #333 si respectiv #000). :p

PS: Am creat si un tag special/geekyblog updates, neafisabil pe prima pagina incepand de saptamana asta, accesibil doar din arhive si feed – deci doar pentru cititorii fideli/frecventi, unde voi posta ultimele modificari de organizare, pluginuri, update-uri si alte informatii informationale de genul asta. :)

»   «

7 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • zamolxis

  Interesante mesajele tehnice, dar cred ca-i o idee buna sa le ascunzi nitzel – cei intr-adevar interesati vor sti sa le gaseasca.

  Raspunde · link
 • de ce?

  nu le ascund, ci doar sa nu le afisez pe prima pagina… nu sunt interesante si/sau importante pentru cei veniti mai mult sau mai ptin din intamplare pe blog :) (alte bloguri, google, cei care citesc doar sporadic etc.)

  Raspunde · link
 • sorin

  Azi am facut un top 5 al posturilor cele mai bune de pe blogul meu. Tu, daca ar fi sa faci asa un clasament pentru 2007, ce ai alege? Care dintre ele te reprezinta cel mai bine?

  Raspunde · link
 • de ce?

  Cam offtopic discutia, dar… cam toate. As selecta cel putin 100 de posturi, daca ar fi sa aleg :)

  Raspunde · link
 • Cristina

  Daca ar fi sa faci un clasament al comentatorilor de pe blogul tau,cum ar arata?

  Raspunde · link
 • Bodo

  Am observat o eroare: jos in sidebar ai uitat sa stergi titlul cu “Linkuri sponsorizate” ;-)

  Raspunde · link
 • de ce?

  Bodo: ia dezactiveaza tu adblockplus ca sa vezi adsense-ul :))

  Raspunde · link

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog