Blog > Opinie >

Cine se trezeste de dimineata…

19 ianuarie 2008 - 11:14

Pana nu demult eram adeptul zicalei:

Cine se trezeste de dimineata… doarme mai putin

Inca imi pare foarte adevarata, daca ma tresesc la ora 14, inseamna ca am dormit cel putin 10 ore si m-am culcat in jur de 4 dimineata. E adevarat ca e placut uneori sa dormi in nestire, insa (un mare insa), a te trezi de dimineata presupune a te culca la ore mai “domestice”, iar acele ore de somn “domestice”, desi mai putine, am observat ca sunt mai odihnitoare.

Daca ma pun in pat la ora 12, am toate sansele sa ma trezesc in jurul orei 8, mai odihnit decat daca m-as fi culcat la 4 si m-as fi trezit la 2 (la pranz), deci cu 2 ore castigate pentru acea zi (pe care le-as fi dormit in mod normal). Cum ma plang in mod constant ca nu am timp pentru mai nimic, acele cateva ore in plus pe zi sunt o adevarata mana cereasca.

Realizand (nu demult) ca schema noua de somn e utila, am ajuns sa dau dreptate zicalei din popor conform careia “cine se trezeste de dimineata departe ajunge” si am inceput sa o pun in aplicare. Am cateva ore in plus la dispozitie!

Chiar daca am un program flexibil in adevaratul sens al cuvantului – nu in sensul capitalist = program extins la voia sefului, si deci mi-as permite intrucatva sa dorm la ore aiuristice, pentru ca mai apoi sa-mi organizez timpul dupa bunul plac, programul nou isi dovedeste valoarea la un calcul saptamanal: 2 ore x 7 zile = 14 ore in plus pe saptamana, aproape o zi intreaga castigata doar pentru o saptamana de somn “domestic”.

Probabil pentru un student suna aiurea sa doarma la ore normale – si mie mi-a fost greu greu dupa 4 ani de studentie si un job care nu ma obliga la trezitul de dimineata, dar empiric se dovedeste a fi realmente util. Tu cum dormi?

»   «

17 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • DeMaio

  În timpul săptămânii, de la 2 noaptea la 7 dimineaţa, cu unele derapaje la ora de culcare, iar în timpul weekendului de la 2/3 dimineaţa la 11/12 ziua. Cam asta este.

  Raspunde · link
 • cami

  Programul meu de somn e la fel de instabil si flexibil ca si celelalte obiceiuri ale mele, depinde de perioada de timp in care ma aflu. Orice ar fi, perioada respectiva nu dureaza mai mult de cateva luni pana sa se schimbe. De exemplu, tocmai s-a incheiat perioada de obsesie pentru ceai negru, pentru culoarea rosu si cea cu culcatul la 3 dimineata si trezitul la 11-12. :P
  Acuma ma culc pe la 12 si ma trezesc la 10, daca tot ai intrebat. :P

  Raspunde · link
 • Eddie_666

  Pai..daca te documentezi adanc de tot despre treaba asta o sa afli ca somnu’ dintre ora 22 si ora 00 e cel mai important (pentru creier), bun…indicat e sa te culci la ora 22:00 (ceea ce pentru tine cred ca e cam greu :P ) si in mod sigur o sa dormi 8 ore (exact cate is indicate petru un om … normal) si te trezesti la 6.

  Raspunde · link
 • de ce?

  eddie: sa nu exageram acum :))

  Raspunde · link
 • Funny bunny

  intotdeauna am avut nevoie de un somn de minim 8 ore pe noapte. Avand in vedere ca-mi incep programul de dimineata, sunt nevoit sa ma culc devreme. Dorm mult mai putin decat majoritatea oamenilor pe care-i cunosc, dar dorm la orele “clasice”: 10-7. Nu pot sa dorm aproape niciodata la pranz, si mi-e foarte usor sa ma trezesc devreme. Cre ca e puterea obisnuintei.

  Raspunde · link
 • alexandru savu

  Dorm intre 1,2,3 noaptea si 7,8,9,10 dimineata in functie de programul zilei.

  Raspunde · link
 • Viorel

  Ce zice Eddie e adevărat. Şi poate fi aplicat foarte eficient şi dacă vrei să dormi mai puţin.

  Eu încerc să mă culc la 22 şi să mă trezesc undeva spre 2-3. Works pretty good so far.

  Raspunde · link
 • Nicole

  In concediu imi permit si eu sa stau pana dupa miezul noptii , dar indiferent la ce ora ma culc , dimineata ma trezesc tot la 7:30 (deh, puterea obisnuintei) si ma simt obosita tot restul zilei . In schimb , asa dupa cum ai remarcat si tu , daca ma culc pe la 10:30- 11p.m. dimineata ma trezesc intr-o forma buna ….

  Raspunde · link
 • Dida

  În weekend dorm ca tine. În restul săptămânii, mă culc la 2-3 şi mă trezesc la 7 jumătate. Dacă mai am somn sau dispoziţie (adică lene mare care să mă ţină în pat), mai dorm după ore, după ce mănânc adică în jur de ora 16, cam 2 ore.
  Naşpa, ştiu…

  Raspunde · link
 • yo_wished

  cum am o groaza de deadline-uri si STRESSiunea p cap…nu prea apuc sa dorm decat vreo 5-6 ore…invat foarte bine noaptea asa ca adorm la pc p la 12…ma trezesc si ma duc in pat pe la 1, dorm vreo 4 ore si ma trezesc ca sa mai fac cate ceva…dupa aia evident! vegetat la pc :D

  Raspunde · link
 • PunkGirl

  ha somn ? ce inseamna? doar de la 5 la 9 -10 :))

  Raspunde · link
 • Mr. George

  Problema e nu numai cu somnul si cu timpul castigat Eu, fiind elev in a 12-a, imi ocup timpul cu invatatul (cica) si cu prietenii/prietena. In timpul saptamanii dorm normal de pe la 12.30 pana la 07. Insa in weekend merg pe foruma 04-13. Si timpul ala dormit din weekend ma face sa afirm ca imi dorm viata. Cand ma trezesc la ora 12 deja parca e gata ziua. De exemplu azi nu am facut nimic. Si ma simt parca “descoperit” fiindca am pierdut acele ore in care as fi putut sa fac altceva decat sa visez…

  Raspunde · link
 • artistu

  Io ieste in crestere bre! Imi creste mintea… :))
  asa ca am nevoie de cel putin 10 ore de somn pe zi.
  :D

  Raspunde · link
 • Sorenson

  Pentru ca am de mers la scoala, dorm in doua feluri. Duminica-Joi : ora de culcare este ora 11:00 – ora de trezire este 06:49. Culmea ca nu am probleme de trezit niciodata. Vineri-Sambata: ora de culcare este ora 01:00 iar ora de trezire este 11:00. Culmea, ma simt mai odihnit pe timpul saptamanii.(in weekend ma trezesc mai greu)

  Raspunde · link
 • BANATEANU

  ma culc cel mai tarziu la 12 in cursul saptamanii si ma trezesc pe la 7, sapte si jumatate. In week-end ma culc mai tarziu de 12 si ma trezesc pana in 12

  Raspunde · link
 • Mr. George

  si totusi, de ce suntem obositi? fiindca in weekend dormin destul de mult as zice… eu de exemplu daca luni nu dorm dupa-masa, sunt obosit toata saptamana. si ajung sa dorm vineri de la 14 pana pe la 19… repet: simt ca imi dorm viata… :))

  Raspunde · link
 • Viorel

  George, păi cam aşa şi e.

  Eu m-am şi revoltat faţă de mine însumi pe tema asta.

  Cel mai bine ar fi să-ţi găseşti perioada de somn care te odihneşte cel mai bine. Şi s-o păstrezi constantă (inclusiv ca ore fixe de trezire şi culcare), să creezi un ritm.

  Somnul prea mult şi prea puţin sunt ambele surse de oboseală.

  Raspunde · link

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog