Guest post: Ce înseamna un Kosovo independent

1 martie 2008 - 15:38

Guest Postul de vineri vine si el cu o mica intarziere, dar cu scuzele de rigoare. Pentru astazi propun o analiza politica subtila venita de la melcilor.ro. Neasteptat, nu?

România a fost printre cele câteva ţări europene care nu a aprobat independenţa unilaterală a provinciei Kosovo. Prin gestul său România a vrut parcă să demonstreze că în sfârşit nu mai suferă de servilism faţă de Occident. Aşa să fie, sau i s-a şoptit la ureche ce atitudine de paradă trebuie să facă? “Fiţi şi voi contra, să nu bată la ochi că toată lumea votează pentru.” Incurcate sunt iţele diplomaţiei occidentale.

Deşi marile democraţii ne predică multiculturalismul, în cazul Kosovo, SUA şi Europa unită l-a cam uitat în favoarea principiului etnic. Există vreun principiu de drept internaţional, care să justifice actul politic de la Priştina? Marile puteri care au contribuit la declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo faţă de Serbia şi care au recunoscut-o mai apoi, nu ne răspund la această întrebare.

Istoria zbuciumată a teritoriului fostei Iugoslavii a fost marcată de-a lungul timpului de numeroase purificări etnice, masacre, războaie, multe datorate unui naţionalism înverşunat al popoarelor din zonă a unei intoleranţe etnice, a unei lipse a dorinţei de cooperare interculturale. Alături de această stare de fapt intrigile marilor puteri, care au avut interese în câte o zonă au alimentat conflictele dintre etniile acestei zone, ducând la destrămarea Iugoslaviei federative a lui Tito, iar acum prin „acţiunea Kosovo” ducând la fărâmiţarea a ceea ce a mai rămas.

Un Kosovo independent, care s-a rupt de la sânul mamei Serbia, este viabil economic? Este îndoielnic. Intrun Kosovo sărac lipit, izolat, dar „liber” se va trăi mai bine sau se va trăi de azi pe mâine sub amăgirea dolarilor americani, care nu se ştie exact când vor veni?

Şi noi am aşteptat 40 de ani să vină americanii! Naşterea acestui stat a cărei independenţe unilaterale nu este recunoscută de ţara mamă din care s-a desprins implică, desigur, prezenţa trupelor NATO în noua ţară, făcând din Kosovo un nou „portavion american” în Europa. Deci, are ceva de câştigat Kosovoul prin faptul că e independent? Răspundeţi voi la întrebare.

O zi buna, melcilor.ro

»   «

6 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • Avatare

  Romania a avut interesele ei sa nu recunoasca independenta Kosovo. Pana la urma, fiecare tara a avut interesele ei in aceasta chestiune. Noi cel mai mult ne-am temut de o eventuala reactie a ungurilor, care sunt majoritari in Harghita si Covasna. Un Kosovo independent inseamna un exemplu pentru celelalte popoare, inseamna un indemn la faramitarea unor tari. Transnistria urmeaza…

  Raspunde · link
 • Ziulian

  In mod normal declararea independentei provinciei Kosovo nu aduce beneficii decat unui grup restrans de oameni din zona care vor putea dezvolta niste afaceri profitabile intr-un stat mic fara sa poata fi controlati de cineva! Oamenii pot fi foarte usor manipulati si indoctrinati sa creada un anumit lucru. Filmul “Ultimul Rege al Scotiei”
  este un exemplu foarte bun!

  Raspunde · link
 • Blogul melcilor

  Ziulian, pertinenta observatie. Intrun stat nou creat va fi un vid legislativ si oportunistii vor putea profita.

  Raspunde · link
 • cineva

  sunt sigur ca ai inteles nimic din tot taraboiul asta.

  Raspunde · link
 • cineva

  sunt sigur ca ai inteles nimic din tot taraboiul asta. lasa-te de politica. rezuma-te la celalalte aberatii.

  Raspunde · link
 • Faggot34

  Of course, being scooped is always a risk with research projects. ,

  Raspunde · link

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog