Timisoara. Tramvaiul din centru si comunitarii

17 septembrie 2008 - 15:03

In centrul Timisoarei exista expus primul tramvai din istoria Romaniei.

“Acest tramvai nu va mai fi tras de cai şi pus în circulaţie, el este aici (în piaţa Libertăţii din centrul Timişoarei – n.r.) pentru expunere, va fi şi iluminat şi protejat. Nu e bine să urce prea multă lume în el pentru că este din 1869 şi există riscul unei degradări, de aceea am şi preferat doar să-l expunem. Acest tramvai a stat la Regia Autonomă de Transport Timişoara unde este un fel de muzeu al tramvaielor, pentru că au păstrat mai multe modele care au circulat de-a lungul timpului. Acest tramvai este piesa cea mai veche, cea care a fost pusă în circulaţie în 1869″, a spus Ciuhandu. via mediafax.

Deci din aprilie 2008 tramvaiul ala sta iluminat in piata Libertatii, iar lumea nu se urca in el, cred ca din bun simt, ca nu am vazut sa-l pazeasca cineva.

Ieri, 17 septembrie 2008, ploaie afara, lumea e zgribulita in statia Libertatii sub paltoane si umbrele. Doi indivizi imbracati in negru mananca salam in tramvaiul istoric. Ma dau mai aproape sa-i vad… Marfa! Polutia comunitara. Politia, pardon.

Sa ne protejam valorile istorice, zic.

Primul pas spre transportul comun urban a fost făcut în anul 1869, când la Timişoara a fost utilizat tramvaiul tras de cai. De atunci până în prezent, transportul comun urban a evoluat continuu, tramvaiul cu tracţiune animală fiind înlocuit de cel electric. Tramvaiele cu cai au fost utilizate pentru prima dată în lume în 1832 în New York. În Europa prima linie de tramvai cu cai a fost construită în anul 1854 în Franţa, la Paris. În Anglia în 1860, tramvaiul cu cai a fost introdus în oraşul Birkenhead, iar în 1861 în Londra. Au urmat liniile de tramvai cu cai din oraşele Geneva, Copenhaga şi Pesta în anul 1863, Viena şi Berlin în anul 1865, Hamburg în 1866, Buda în anul 1867, Stuttgart în anul 1868, Bruxelles şi Timişoara în 1869, oraşul nostru având astfel o istorie cu care ne putem mândri cu toţii.

Timişoara este primul oraş din România în care a rulat un tramvai tras de cai. Evenimentul se petrecea în secolul XIX, pe 8 iulie 1869 fiind inaugurată prima linie de tramvai pe traseul Cetate (Piaţa Sfântu Gheorghe) – Fabric, Ospătăria Regiunea Engleză. Tramvaiul a fost fabricat la Fabrica de Vagoane din Viena.

»   «

11 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • james crissilv

  Pana la urma urmei vorbim de istorie. Si istoria este bine sa o respecti.
  o zi minunata iti doresc

  Raspunde · link
 • DJAx3L

  E geniala poza! Deci asta trebuie trimisa la un post de televiziune neaparat. Iti face si reclama :p .

  Raspunde · link
 • camelia

  Eu am vazut si “civilians” in el, cu copiii. Sic.

  Raspunde · link
 • Darius

  Astia habar n-au de lege. Sunt tarani, tigani si mosi angajati la Politia Comunitara.

  Acum vreo doi ani au vrut sa-mi dea amenda ca stateam pe spatarul unei banci care nu avea sezut. Nu gaseau legile care le permiteau sa faca asta.

  Raspunde · link
 • richie

  Erau si ei in pauza de masa ce sa le faci! Eu nu am avut probleme ca sa ma sui in tramvai si am facut si poze gramada cu ei langa tramvai. Ba chiar imi dadeau si sfaturi cum ar iesi cadrele mai bune :)))

  Raspunde · link
 • nicu

  maistore… tramvaiul e pazit, tot timpul a fost

  Raspunde · link
 • Darius

  Da, chiar si atunci era pazit, doar ca din interior. =))

  Raspunde · link
 • Monica

  Istoricul tramvai cu un miros specific romanesc. Cred ca asta lipsea sa-mi atraga si mie atentia. Din aprilie am tot fost prin libertatii si nu l-am observat.

  Raspunde · link
 • www.ferestrelemn.eu


  ferestre lemn usi lemn

  Raspunde · link
 • DanySo

  Grozav ! …nu am mai fost “acasă” de 6-7 ani ,adică în Timişoara. Şi aşa mai văd ce s-a mai schimbat …

  Raspunde · link
 • don quijote

  nu vreua sa va dezamagesc,dar acest tramvai are doar bogiurile vechi. tramvaiul s-a realizat prin anul 1988 pentru un film turnat in Timisoara.
  Din discutiile pe care le-am avut cu un austriac, care are un muzeu de peste 20 tramvaie am retinut cuvantul ”un kitsch”.
  tramvaiul nu a fost realizat dupa schemele originale.

  Raspunde · link

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog