Gigele, ia zi – cum se voteaza la uninominale?

19 noiembrie 2008 - 9:13

Lumea nu prea voteaza, toti inteleptii se intreaba de ce. De ce naiba nu se intreaba nimeni cum se interpreteaza voturile la uninominale, ori poate

Ce inseamna colegiile astea uninominale si cum sunt interpretate voturile la alegerile 2008?

De ce nu se intreaba nimeni daca lumea stie sum sta treaba treaba cu uninominalele si impartirea voturilor? Sincer, pana astazi nici eu habar nu am avut .

Si chiar nu am vazut pe nimeni sa explice simplu noul sistem de vot. Toti isi fac reclama pe panouri uriase prin oras, dar nu ma invata niciunul despre cum anume o sa se votez la uninominale si la cine se duce votul meu daca Ionica de la PLM (Partidul LIberal Muncitoresc, zic) nu iese parlamentar.

O explicatie nu tocmai frumos facuta (adica nu e si pentru cei mai putin dotati la mansarda), dar decenta, am gasit pe internet via Codex Politicus produsa de Asociatia Pro Democratia.

Download pdf.

Nici asta nu e clara si simpla, dar e un pas inspre intelegerea alegerilor, nu?

PS: promit sa revin pe subiect dupa ce mai citesc niscavai legi si-mi fac o idee mai clara… Ca, vorba aia: votam, daca o cere interesul partidului, dar sa stim si noi (cum).

»   «

9 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • palconi

  este complicat acest sistem de calcul al voturilor si cu siguranta avand in vedere ca este prima data cand se implementeaza acest sistem, vor fii si ceva probleme sa speram ca nu grave.

  Raspunde · link
 • bogdanic

  Good point! Nici io nu sunt deloc lamurit. Ma freaca la cap cu tot felul de candidati si afise, dar habar n-am ce-o sa se intample exact si cum si unde o sa votez. Am preluat link-ul de la tine si ma uit.

  Raspunde · link
 • dexweb

  romanul o sa voteze cu cel pe care l-a vazut mai des in media, si l-a ”perceput ” mai aproape de interesele lui ” asta o sa-mi mareasca salariu ” , sau ”asta o sa faca autostrada aia” ori ”asta o sa -mi dubleze pensia ”… omu sarac voteaza in functie de necesitatile lui financiare de moment si de viitor, in speranta ca o sa obtina indirect o imbunatatire ” eu te-am votat, tu mi-ai dat ” . Votul economic . votul financiar . votul barter(sau troc) na punga asta cu salam, da-mi votu tau si eu iti mai dau un salam dupa ce ies.
  Romanu sarac o sa voteze INTOTDEAUNA cu cel care promite mai multa papica, mai mult salam, mai multe gogosi. Un exemplu super stupid si disperat dupa orice vot este Geoana, in 2 saptamini a promis si garantat in numele partidului marirea tuturor salariilor din sitemu bugetar, angajarea a cel putin 50 % prin ”absorbtie” din disponibilizati, marirea pensiilor , marirea eficientei de administrare a bugetului, mai raminea sa promita si marirea penisului ca bonus.

  Raspunde · link
 • mihnea

  la modul cel mai scurt posibil, din ce-am inteles eu: votul are doua valori, practic: uninominala, unde votezi omul, sau pe listele partidului. candidatul care nu primeste 51% din vot, nu castiga uninominalul. votul tau este atunci dat partidului, la nivel national, de unde se calculeaza circumscriptiile uninominale in care partidele au luat cat mai multe voturi din ele. si se redistribuie. cine a luat cele mai multe voturi intr-un colegiu uninominal pt partidul care a avut cele mai multe voturi la nivel national? gigelu in colegiu 4 Ploiesti. i se da colegiul 4 ploiesti (poate ca a fost pe locul 2 sau 3, nu conteaza, la partidul lui s-a descurcat cel mai bine). apoi urmatorul partid care s-a clasat la nivel national. si tot asa.

  s-ar putea sa gresesc :D

  md

  Raspunde · link
 • buddy

  Poate ar trebui ca unul dintre noi, bloggerii, sa se informeze si sa explice intr-un articol cum e cu votul asta uninominal. Sincer, si eu sunt in ceata, poate din cauza asta sunt si multi care declara ca nu vor vota. Dupa parerea mea, marea majoritate a populatiei cu drept de vot va merge tot pe votul clasic si vor vota partidul.

  Raspunde · link
 • mihnea

  buddy: doc de la hotnews scrie de luni intregi pe tema -si nu cred ca exista o voce mai educata pe tema asta. sistemul nu se poate explica decat intr-un context foarte larg, de aici si incapacitatea APD-ului de a simplifica lucrurile. am si vb cu ei pe tema. n-au cum sa explice mai simplu de atat.

  Raspunde · link
 • NA5UL

  E de plans, cu lumea asta care nu merge la vot. Si majoritatea sunt tineri de 20-25 de ani. Nu-i intereseaza. Daca ii intrebi de ce nu au fost la vot, …iti raspund simplu: pentru ce…
  Cam asa e…

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. Cine iese castigator la uninominal?
  19 noiembrie 2008
 2. uninominalul care nu e uninominal. Iar a …
  19 noiembrie 2008

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog