5 motive pentru care discutiile anti-candidatii la prezidentiale sunt de cacat pe 1 decembrie

1 decembrie 2009 - 20:43

Toata lumea vorbeste astazi despre cum 1 decembrie nu mai e ce a fost, despre cum revolutia de acum 20 de ani nu mai inseamna nimic datorita pesonajelor implicate in campania electorala si alte prostii de genul asta, fiecare simpatizandu-l ba pe Base, ba pe Geoana. Sunt un mare cacat discutiile astea, sa va spun si de ce.

1. Fie ca va place, fie ca nu, e campanie electorala si de ziua Romaniei, care se intampla sa fie ea pe 1 decembrie; ziuă a Romaniei care a fost aleasa datorita Marii Uniri de la 1918 – Unire care, apropo, s-a intamplat pe 18 noiembrie 1918 dupa calendarul Iulian aflat atunci in vigoare. Pentru cine nu stie, Ziua Nationala a Romaniei, asta, 1 decembrie, a fost aleasa in 1990 printr-o lege promulgata de Ion Iliescu si mai apoi stabilita si prin constitutia din 2003.

2. Ce cacat de legaturi se pot face intre comunism si ziua nationala nu pot intelege, mai ales ca a fost aleasa in timpul lui Ion Iliescu (ca nu de el a fost aleasa, ci de un intreg “comitet” format din tot felul de istorici si datatori cu parerea vizavi de seminificatiile zilelor din timpul anului), tocmai pentru a nu mai avea o zi nationala (23 august, ca pana in 1989) asociata cu comunismul.

3. In masura sa spuna cineva “ce a insemnat 1 decembrie” e doar unul care a trait si evenimentele de acum 91 de ani, unul care a trait si a inteles Marea Unire, pentru ca in ultimii 100 s-au schimbat zilele nationale de vreo 3 ori pe motiv ca “s-au golit de semnificatie”.

4. Discutiile toate se duc mai apoi pe panta “revolutia din 1989″. Ce plm?, mai sunt mai bine de 2 saptamani pana la primele adunari, la fel de spontane ca si cele electorale de astazi, din Timisoara. Ca e tot vorba de luna decembrie? Eh, ah, da. Sa facem atunci toata luna decembrie o mare si lata zi nationala.

5. Campania electorala cu adunarile ei spontane nu face decat sa profite de alte adunari de oameni, practic sa beneficieze de mai multa expunere, atat, semnificatii aiurea ne chinuim noi sa-i dam pentru ca simpatizam cu Base sau Geoana.

Cu adevarat de cacat a fost celebrul 1 decembrie realizat acum cativa ani de PROTV, cand o mana de manelisti au cantat imnul national la televizor si peste tot. Da, aia a fost de cacat. Campania electorala e la fel cum a fost de la inceput, nu are nicio semnificatie in plus astazi.

1 decembrie simbolizeaza Romania intreaga, de aia a fost numita Ziua Romaniei, nu are treaba cu presedintii, cu comunismul si simpatiile noastre politice.

»   «

13 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • Ataraxis

  De_ce, tu care zici, iti zic: Mai bine de-atat nici nu se putea zice! Ai zis-o!

  Raspunde · link
 • Horia

  Dane, nimeni nu are treaba că a fost pe 1 decembrie. Cam din motivele date de tine.

  Referitor la ce a fost în Timișoara azi, a fost vorba de orgolii și orgoliul colectiv.
  Tot tam-tam-ul e o mare harababură politică, pe care noi, ăștia micii, nu o putem înțelege chiar cum trebuie.

  Drept urmare, oamenii se irită și se enervează.

  E chiar bine că a picat pe 1 decembrie. Cum ai spus tu, e ziua întregii Românii, cu toate răhățelele de rigoare.

  Raspunde · link
  • de ce?

   c’mon, orgoliul ala colectiv e cam greu sesizabil de mine, sincer.

   Raspunde · link
   • Horia

    Dan, nici eu nu am treabă cu el, dar Timișoara e mare. Apoi, mai este și orgoliul românesc.
    Ambele tabere au dat dovadă de el ieri.

    Raspunde · link
   • Sirg

    Dane, valoarea revolutiei timisorene a fost total bagatelizata de oamenii cu burta goala care sunt dezamagiti ca traiesc in Romania. Este trist cand oamenii inceteaza sa mai respecte niste simboluri.

    Alianta anti a ales prost momentul si locul. Daca veneau pe 2, nu era nici dracu in piata si isi faceau jocurile. Dar pe 1 au fost o serie de oameni veniti gura casca de ziua nationala. Si aia s-au revoltat spontan. Chiar crezi ca oamenii nu se mai pot revolta pt ca s-au dobitocizat asa de mult? Sincer, mie banerele facute de PSD prin oras mi se par mizerabile. Ce Basescu se poate compara cu dictatorul Ceausescu? Iar ei vorbesc de bunul simt..

    Singurii oameni deranjati de ce s-a intamplat acolo sunt cei care voteaza cu Geoana sau inclina spre a vota cu el. Restul au salutat evenimentul, pentru ca a fost o actiune de protest, la care nu s-a strigat pro-basescu. Eu am fost acolo si am auzit oameni care incercau sa strige Basescu, dar multimea nu a preluat strigarea. Deci cam atat cu argumentele voastre pdliste si mai stiu eu ce. A, ca pt unii dintre voi revolutia nu mai inseamna nimic pt ca a fost demult si ca nu va ajuta la rate sau la salar, asta e o problema a societatii in care traim.

    Raspunde · link
 • Blogul melcilor

  Un “orgoliu colectiv” nu se manifestă dacă nu este “stimulat” de cei interesaţi. Vrem să eliminăm opoziţia pentru a rămâne ce: un sistem totalitarist ante’89 sau care este scopul unei astfel de manifestării “ad hoc”? Comunismul s-a dovedit a fi o utopie, dar totalitarismul a fost o teroare sau am uitat?

  Raspunde · link
 • zamolxis

  Nu cunosc discutiile anti-candidati la care te referi. Presupun ca e vorba de demonstratia anticomunista care a fost ignorata de mass-media. Pai asa cum “1 decembrie simbolizeaza Romania intreaga”, precum bine zici in concluzie, nu asta este si “treaba” presedintelui? :)

  Raspunde · link
 • Ionut

  Despre femei e ok de 1 dec?

  Raspunde · link
  • de ce?

   despre Marea Unire vrei sa spui, desigur

   Raspunde · link
 • DEw

  Binenteles ca t.basescu nu este iubit din tr-un sigur motiv ,ati ghicit ,este jagardea

  Raspunde · link
 • Bogdan

  indubitabil :D

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. Internetul nu-l iubeste pe Basescu
  7 decembrie 2009

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog