Rolul presedintelui in Romania conform Constitutiei – pe intelesul tuturor

2 decembrie 2009 - 21:02

rcoat150Ma infriorez, cum zicea Costin Ionita intr-un celebru interviu de acum cativa ani, cand vad cum curg replicile asociative despre candidatii la presedintie, cum ca fiecare vine cu “gasca lui”. Nu vine nimeni cu gasca. Gasca, daca e sa fie una, e deja in parlament. Presedintele nu aduce pe nimeni cu el, ok, aduce niste consilieri prezidentiali…

In momentul de fata (ma rog, duminica, 6 decembrie) SE VOTEAZA presedintele, care e O SINGURA PERSOANA, serios, nu vine cu nimeni!

Poate ca e sustinut el de unii sau altii, dar e vorba de o persoana, persoana care poate fi Traian Basescu sau Mircea Geoana, atat. Parlamentarii, gasca daca vreti, sunt cei care conduc tara, iar PARLAMENTUL E ALES DEJA.

Conform Constitutiei, Presedintele Romaniei poate doar:

(daca e sa vorbim de rolul lui vizavi de alte persoane)

 • sa propuna un prim-ministru, prim-ministru care trebuie mai apoi sa-si alcatuiasca un Guvern (articolul 85, aliniatul 1)
 • sa numeasca unii membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, in caz de remaniere guvernamentala sau post vacant – adica in caz ca fostul ministru nu mai e in functie din varii motive – demisie, moarte etc. (articolul 85, aliniat 2)
 • sa acrediteze sau sa recheme reprezentantii diplomatici, dar asta la propunerea Guvernului (articolul 91, aliantul 2)
 • sa numeasca reprezentati in functii publice, in conditiile impuse de lege (articolul 94, litera c)
 • sa propuna directorii serviciilor de informatii, care trebuiesc aprobati cu o majoritate parlamentara (articolul 65, aliant 2, litera h)

Alte atributiuni concrete ale Presedintelui Romaniei

(tot conform Constitutiei)

 • sa ceara intrunirea unor sesiuni parlamentare extraordinare (articolul 66, aliniatul 2)
 • sa promulge legi (adica sa-si dea acordul printr-o semnatura) sau sa ceara reexaminarea lor, dar o singura data (articolul 77, aliniatele 1 si 2)
 • poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita (articolul 86)
 • sa ia parte la sedintele Guvernului, DACA se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice, ori DACA este chemat in mod expres de primul-ministru (articolul 87)

Practic, ce poate face presedintele e SA PROPUNA cate ceva, iar pentru a realiza realmente acel ceva are nevoie de votul parlamentului. Problemele legate de “gasti” trebuiau gandite anul trecut, cand au fost votati parlamentarii, nu acum. Acum e vorba de un singur om ce trebuie ales in functia de Presedinte al Romaniei. Atat.

»   «

11 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • Ionut

  Basescu pare cel mai potrivit, el a facut doar atat, niciodata peste! :))))

  Raspunde · link
 • Jhonny_B22

  Grseit cand zici ca nu vine cu gasca lui, pai cum sa nu vina cu gasca lui cand el numeste un premier, deci el face jocurile …. asa cum se intampla si acum o luna cu pusul premierului , este un exemplu perfect cata putere are un presedinte in Romania …apropo o sa votez Geoana, ca de Basescu mi s-a taiat , nu a facut nimic cu tot PDL-ul lui cu tot

  Raspunde · link
  • de ce?

   premier care isi face un guvern pe care parlamentul trebuie sa-l valideze…

   Raspunde · link
   • Tiberiu Ivanoschi

    evident ca trebuie sa-l valideze, dar oricare ar fi rezultatul, astia tot pica la intelegere si jocurile se fac altfel. asadar, alegerile de duminica au o insemnatate destul de mare

    Raspunde · link
 • Sebi

  Presedintele are multa influenta informala, nu e chiar atat de simplu. Prin simpla sa prezenta poate sa restructureze echilibrul din Parlament.

  Raspunde · link
 • paul

  presedintele e pishu in kpitalism. un presedinte bun e doar unu care nu a avut ghinion ca in timpul mandatului sa nu se trezeasca aia q bani sa faca arogante in spatele cortinei. degeaba votezi.doar banii sunt sfinti,restul e krne de tun.

  Raspunde · link
 • Dan Dumitrescu

  Chiar daca ai dreptate, o data cu modificarile pentru parlamentul unicameral, Basescu va transforma constitutia pentru o Republica Prezidentiala. Si atunci o sa conteze si mai mult cine este presedinte. Asta ca sa nu mentionez ca presedintele ar trebui sa ne reprezinte si la nivel international.

  Raspunde · link
 • Tiberiu Ivanoschi

  eu pricep ce zici, dar n-ai fost atent la ce se intampla de 5 ani incoace? basescu a facut ce a vrut, calcand constitutia cum i-a poftit inima. plus ca odata cu presedintele, o sa se schimbe si guvernul…

  Raspunde · link
 • Sirg

  Atributiile sale in legatura cu premierul sunt clare, dar televiziunile au incercat sa manipuleze in sensul ca presedintele e un fel de notar al parlamentului (cazul republicilor parlamentare).

  Doar coalitiile votate de popor la alegeri reprezinta votul electoratului, daca ele se rup si se recombina dupa placul liderilor lor, nu reprezinta voia poporului cum se pronuntau unii demagogi. O alta regula de aur e ca partidul cel mai numeros in parlament da premierul, nu majoritatile conjuncturale neconsitutite la alegeri. Pe chestia asta s-a batut apa in piua degeaba, Basescu nu a gresit cand a propus PM de la PDL. El poate propune pe oricine, dar primul criteriu este cel al partidului majoritar, asa e peste tot in Europa (de ex regina Angliei numeste PM din randul partidului cu cel mai mare numar de parlamentari).

  @tiberiu – Basescu nu a incalcat constitutia, citeste-o singur si vezi ca te inseli.

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. Internetul nu-l iubeste pe Basescu
  7 decembrie 2009

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog