Blog > Opinie >

De ce nu ar face Colgate reclame fără nuanțe?

24 octombrie 2011 - 18:12

Reclamă la pasta de dinți Colgate nu-știu-cum White: Dinți cu o nuanță mai albi.

nuantele-colgate

Mi se decolorează dinții în gură de fiecare dată când aud reclama.

Nu știu de ce mi se pare atât de incorectă, că nu e. Am stat, am analizat propoziția cu mai multe persoane (thx @h0ney_bunny ) și a reieșit că “mai albi” e atribut adjectival și determină dinții, iar “cu o nuanță” e complement de mod și determină albul. Nu nuanța e albă, ci dinții sunt albi. Ceea ce e de fapt fals, dacă analizăm și logic propoziția.

Sună ciudat, dar “o”-ul ăla din “o nunanță” nu e articol nehotărât, ci numeral. Adică sunt “dinti cu o singură nuanță mai albi”, nu mai multe, iar dacă ne gândim că nuanța e parte a unei culori ar fi “dinți cu o singură nuanță de culoare mai albi”. De unde deja mă gândesc că nu-ți face dinții albi ori în nuanțe de alb, ci doar la culoarea pe care o au adaugă puțin alb. “Dinți cu o altă nuanță, dar de aceași culoare”. Adică galben(?) cu puțin alb. Deci practic nu-ți face dinții albi, cum sugerează.

Și ca lucrurile să fie mai frumoase nuanță = “1. Fiecare dintre varietățile unei culori. 2. Diferență foarte mică între aspecte sau lucruri de același gen”. Nu numai că nu-ți face dinții albi, cum ar vrea să sugereze, ci le schimbă foarte puțin culoarea. E vorba de nuanțe.

Ah, cât de tare poate să nu-mi placă reclama.

»   «

6 reacţii · Comenteaza · Urmăreste comentariile prin RSS

 • StiluRilu

  dar mai face colgate reclama pe undeva ? la tv nu am mai vazut de mult o reclama la colgate

  Raspunde · link
 • ikinga

  Din punct de vedere gramatical si logic fraza respectiva e cam prea incurcata, dar ideea e ca publicul trebuie sa retina doar asta: spala-ti dintii cu Colgate si ai sanse ca dintii tai sa fie mai albi. Mda, ca si cum ar fi vreo diferenta intre alb, mai putin alb sau mai alb :). Daca ceva e alb, e alb si atat, nu pot sa imi imaginez un dinte mai alb decat un dinte alb. Ma rog, reclamele lor au fost mereu penibile.

  Raspunde · link

Reactii pe bloguri

 1. De ce nu ar face Colgate reclame fără nuanțe? | BunDeCitit.ro
  24 octombrie 2011
 2. Noile sosuri Knorr | Doipedoi
  25 octombrie 2011
 3. Knorr face promisiuni | DubluQ.ro
  25 octombrie 2011
 4. Românii sunt sensibili
  18 noiembrie 2011

Comentariul tau

Ceva reguli de comentarii pe blog